Jako, że święta zbliżają się w szybkim tempie, czas rozpocząć przygotowania. Jako pierwsze postanowiłyśmy zrobić uszka z grzybami do czerwonego barszczyku na Wigilię, które zamrożone będą czekały. Oto nasz przepis
Ciasto:
35 dag mąki
1 jajko
2/3 szklanki mleka lub wody
trochę masła
sól
Wszystko zagnieść i odłożyć na 30-60 min aby odpoczęło.
Farsz:
10 dag suszonych grzybów
15 dag cebuli (u mnie zazwyczaj troszkę więcej)
2 łyżki bułki tartej
1-2 żółtka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Grzyby namoczyć przez noc, potem ugotować i zmielić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Połączyć grzyby, cebulkę z pozostałymi składnikami.
Ciasto cienko rozwałkować i kroić w kwadraty o boku 3-4 cm (można wykrawać kółka kieliszkiem o średnicy około 4 cm), na każdy kawałek nałożyć farsz i zlepiać brzegi a następnie złączyć przeciwległe końce.
A na dowód, że czas mija, mój wnunio, który ma już prawie 7 tygodni.
Jakie słodkie Maleństwo:)
OdpowiedzUsuńBabcia pewnie dumna???
A ja jadę na gotowe!!! {święta}
Pozdrawiam
Babcia szaleje za wnusiem!!!
UsuńA my, żeby nie na ostatni dzień wszystko,to już zaczynamy :)
to przyjemny czas..takie szykowanie..
UsuńTak, a zwłaszcza takie dekorowanie, o którym piszesz, tylko, że to akurat u nas na ostatnią chwilę, niestety, no poza ozdobami choinkowymi, może następnym razem wstawię ich zdjęcia
UsuńDobrze, że grzybków jesienią nazbierałaś :)
OdpowiedzUsuńW następnym sezonie zapraszam na wspólne grzybobranie :)
UsuńŚliczny chłopczyk!!! Co prawda przy przepisie na uszka powinny być uszka ale taki słodziak rekompensuje ich brak ;)
OdpowiedzUsuńUszka pojawią się z poślizgiem :)
Usuń