piątek, 4 lipca 2014

Hot dogi

Dzisiaj przepis na pyszną przekąskę, którą pamiętam z dzieciństwa a i teraz można ją zjeść jako HOT DOGA. Starsza córka E. przywiozła pomysł od koleżanki, a młodsza J. zmodyfikowała go i teraz piecze według następującego przepisu.

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1/4 szklanki mleka
100 g drożdży

Nadzienie:
paczka cienkich parówek
plastry żółtego sera (300-500 g)

Drożdźe rozpuścić  z mlekiem , dodać mąkę i wszystko razem wymieszać, dobrze wyrobić zawinąć w folię i odłożyć, aby podwoiło swoją objętość. Potem rozwałkować na grubość około 0,5 cm i kroić kwadraty, w które wkładać połówki (lub jak ktoś woli większe HD całe parówki) parówek owinięte w plaster żółtego sera. Zawinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem, poczekać chwilkę aż podrosną. Piec na złoty kolor 15 minut w temperaturze 190 stopni C.

Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym oraz same...
Smacznego

5 komentarzy:

Bardzo mi miło, że zaglądacie do mojego ogrodu, jeśli Wam się podoba, zapraszam ponownie. Za każdy pozostawiony komentarz dziękuję bardzo.